Recepty

Údené varené karé, dusená kapusta a žemľová knedľa

Suroviny: 500 g údeného karé, celé korenie, bobkový list, 1 konzerva gazdovskej kapusty, 1 cibuľa, soľ, trochu citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, trochu cukru, žemľová knedľa, 2 polievkové lyžice oleja

Postup: Karé dáme do vody, pridáme celé korenie, bobkový list a varíme asi 1 hodinu. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky. Cibuľu pokrájame na jemno a usmažíme dosklovita na oleji. Pridáme gazdovskú kapustu, podlievame vodou alebo bielym vínom a dusíme asi 20 minút. Kapustu ochutíme a podávame s vareným karé a so žemľovou knedľou.

 

Ovocný šalát s vínovou penou ( pre 4 osoby)

Suroviny: 500g ovocia ( ríbezle, jahody, marhule, jablká) , 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 0,5 l bieleho vína – Veltlínske zelené,2 žĺtky, 1 polievková lyžica maizeny, cukor, lístočky mäty na ozdobu

Postup: Ovocie pokrájame a posypeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom a necháme asi hodinku odležať. Medzitým si pripravíme zo žĺtkov, kocky cukru, vína a maizeny vínny krém, ktorý varíme za stáleho šľahania metličkou. Krém necháme vychladnúť a občas ho prešľaháme. Ovocie rozdelíme do štyroch koktailových pohárov a prelejeme vyšľahanou vínnou penou. Ozdobíme lístočkami mäty.

 

Pstruh v chrumkavom slaninovom kabáte s bylinkami( pre 4 osoby)

Suroviny: 4 pstruhy á 250 g, soľ, citrónová šťava, 120 g oravskej slaninky, olej Raciol, čerstvé bylinky ( petržlenová vňať, majorán, rozmarín)

Postup: Pstruhy očistíme a osušíme. Posolíme zvonka aj zvnútra, pokvapkáme citrónovou šťavou a vnútro naplníme celými bylinkami. Slaninu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a pstruhy do nej zavinieme. Môžeme ich previazať aj potravinárskou niťou. Pečieme v rúre pri teplote 185 °C asi 20 minút, alebo grilujeme na grilovacej panvici s troškou oleja. Podávame s varenými zemiakmi poliatymi maslom a posypanými posekanou petržlenovou vňaťou.

 

Steaky z daniela na gine ( pre 4 osoby)

Suroviny: 4 kusy vykosteného chrbta z daniela, 1 konzerva šampiňónov, 1 cibuľa,
soľ, korenie, 4 banány, 1 vajce, múka, strúhanka, kyslá smotana, brusnice, OLD HEROLD GIN

Postup: Mäso naložíme na 12 hodín do marinády z oleja, ginu, soli a korenia. Potom ho vyberieme a z obidvoch strán prudko opečieme. Opečené mäso vyberieme a odložíme na teplé taniere. Vo výpeku orestujeme cibuľu, šampiňóny, mierne podlejeme vývarom a podusíme. Banány rozrežeme po dĺžke , obalíme v trojobale, a vypražíme. Podávame obliate s kyslou smotanou a brusnicami.

Neprehliadnite