Monitoring, tlačové správy

15/10/04
Prvých šesť výrobcov potravín na Slovensku získalo Značky kvality

Nitra 15. októbra - Prvé Značky kvality v rámci Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín odovzdal dnes v Nitre minister pôdohospodárstva SR Zsolt SIMON šiestim výrobcom. Podujatie bolo súčasťou osláv Svetového dňa potravín.

Od dnešného dňa môže logo kvality nosiť 14 slovenských výrobkov. Značku kvality získala spoločnosť Palma - Tumys, a. s., Bratislava za nízkoerukový repkový olej Raciol, slnečnicový olej Heliol a slnečnicový olej s vyšším podielom kyseliny olejovej Fritol, spoločnosť Novogal, a. s., Dvory nad Žitavou za slepačie konzumné vajcia so zvýšeným obsahom selénu, Ing. Tibor Varga - Vitaflóra Kolárovo za pšeničnú múku hrubú Zlatý klas, pšeničnú krupicu hrubú, pšeničnú múku hladkú špeciál 00 Extra, pšeničnú múku polohrubú výberovú a pšeničnú múku hladkú T-650, APIS, s. r. o., Veľké Kapušany za včelí med kvetový, včelí med agátový a vlašské orechy, Perkins Topoľčany za majonézu a Združená stredná škola poľnohospodárska a rybárska Mošovce za pstruha pitvaného mrazeného.

Podľa Zsolta Simona je v súčasnosti na slovenskom trhu viacero rôznych značiek kvality, rozdiel medzi nimi je v spôsobe prideľovania značky a jej ďalšom spravovaní. "Výrobca, ktorý získa Značku kvality, sa vystavuje verejnej kontrole. Okrem tejto značky žiadna iná neponúka permanentnú dennú kontrolu výrobkov. V prípade zistenia nedostatkov môže byť značka kedykoľvek odňatá," skonštatoval Simon. Žiadateľ uchádzajúci sa o pridelenie Značky kvality musí byť zaregistrovaný na Intervenčnej agentúre, ktorá je príspevkovou organizáciou Ministerstva pôdohospodárstva SR. Na rozbehnutie projektu, ktorého realizácia sa začala počas veľtrhu Agrokomplex v auguste tohto roka, má Intervenčná agentúra k dispozícii v tomto roku 4 milióny Sk.

svl pop
Zdroj: TASR

Neprehliadnite